Sunday, March 29, 2009




Lontong jawa

1.Gulungkan daun pisang memanjng begini.



2.Masukkan beras yang telah dibasuh dan ditos



3.Rupa beras yang setelah dibasuh dan ditos



4.Susun daun-daun pisang kedalam periuk secara bersilang2.



5.Merebus lontong ini memakan masa yang amat panjang. Kurang-kurang 5-6jam




VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com


Nasi ulam


bahan-bahan:-


600 gm nasi yang telah disejukkan
40 gm ikan bilis
40 gm bawang merah
3 helai daun mengkudu
3 helai daun kaduk
5 helai daun pegaga
5 helai daun ulam raja
3 helai daun sekentut
sebatang serai (diracik halus-halus)
1 susu besar kerisik (ditumbuk halus)
1/2 sudu teh serbuk lada


cara-cara membuat:-



Bersihkan daun-daun dan hiris halus seperti bunga rampai.
masak nasi dan bagi sejuk dulu dan bubuh garam gaulkan.
Mayang bawang merah halus-halus.
Ambil nasi yang sejuk.
Jika ada yang berketul,pecahkan.
Gaul nasi dengan daun-daun,serai,serbuk lada,ikan bilis,kerisik dan bawang.
Gaul rata-rata supaya ulam tidak melekat.


Tambahan: Ulam-ulam boleh ditambah jenisnya.Lebih banyak lebih sedap.

Wednesday, March 11, 2009


Biskut suji

Bahan:
500 gm tpg gandum
200 gm gula aising
250 gm minyak sapi Ghee
Membuat:
1.Panaskan minyak sapi.
2.Tuangkan ke dalam adunan tepung dan gula.Gaul sebati.
3.Bentukkan bulat dan bakar dengan suhu 170’C selama 20 minit.



Biskut arab


Bahan A:
60 gm minyak sapi
30 gm gula kastor
½ sudu teh esen vanila

Bahan B:
75 gm tepung gandum
15 gm tepung kastad
½ sudu teh garam

Bahan C:
Sedikit gula kastor,untuk disalut

Membuatnya
1.Lengserkan dulang pembakar dan ayak tepung gandum.
2.Putar bahan A selama dua minit.
3.Kaup balikkan ke dalam bahan B.
4.Sejukkan adunan selama 20 minit d dalam peti sejuk.
5.Bentukkan bulat sebesar guli dan salut dgn gula kastor.
6.Bakar dengan suhu 180 ‘C selama 15 hingga 20 minit.
7.Biar biskut sejuk dahulu sebelum dsimpan.